Turneu Național 2021

O harpă de poveste

„O harpă de poveste” SIBIU, DEVA, ARAD, BISTRIȚA - 1 - 4 iulie

O harpă construită în 1827 de faimosul fabricant de instrumente muzicale Erard şi-a început călătoria în România în urmă cu aproape un secol.

Între 1 şi 4 iulie, Turneul naţional „O harpă de poveste” – ediţia a II-a aduce această călătorie în zilele noastre, printr-o serie de concerte susţinute de harpista Adriana Cîlţea, căreia i se alătură pianista Oxana Corjos şi clarinetistul Petru Pane, în 4 oraşe din ţară, în săli de concert şi în aer liber.

1 iulie – Sibiu, Esplanada Sălii Thalia, 2 iulie – Deva, Sala Pro Arte a Colegiului National Decebal,  3 iulie – Arad, Palatul culturii, 4 iulie – Bistriţa, Sinagoga.

 

O harpă de poveste
Ajuns în România în urmă cu mult timp, instrumentul păstrează inscripţia primelor harpe construite de manufactura fraţilor Erard din Londra, furnizori la acel moment ai casei regale franceze şi ai casei imperiale ruse. Povestea spune că această harpă a rămas pe teritoriul actualei Românii luată de la un ofițer german aflat în retragere la finalul celui de-al doilea război mondial, la schimb pentru un sac de merinde, fiind coborâtă dintr-o căruță pe ulița unui sat din vestul Transilvaniei, în care se afla acesta în timpul retragerii armatei germane din 1944.
Turneu Național 2021
O harpă de poveste

Adriana Cîlţea

Adriana Cîlţea - harpă

De-a lungul anilor, a susținut numeroase recitaluri solo și camerale la instituții prestigioase precum Palatul Suțu, Ateneul Român, Institutul Cultural Maghiar, Casa Radio, Palatul Tinerimea Română, Filarmonica de stat Sibiu, Sala Palatului, Universitatea Națională de Muzică București. Colaborări în vederea înregistrărilor cu Orchestra Națională Radio, Orchestra de cameră Radio, Orchestra Română de Tineret.

 Încă din liceu a început colaborări cu orchestrele din țară ca Filarmonica de Stat Sibiu, Filarmonica din Pitești, Filarmonica din Ploiești. Membră a Orchestrei Române de Tineret din 2011, a
susținut concerte pe cele mai mari scene ale lumii ca Elbphilarmonie, Berlin Philarmoniker, Brussel Philarmonic, Konzerthaus Berlin, și a participat în proiecte ca Expoziția Mondială de la
Milano(ediția 2015), Turneul american, Turneul Balcanic. În prezent este membră Credidam, membră a Orchestrei Române de Tineret, membră a Asociației Harpiștilor din România și
angajată a Operei Naționale din București.

Adriana Cîlţea - harpă

OXANA CORJOS

Considerată una dintre cele mai importante prezenţe pianistice ale generaţiei sale, Oxana Corjos este printre puţinii muzicieni români afirmaţi după 1990 cu o activitate concertistică de anvergură şi un repertoriu impresionant – de la Bach şi Mozart şi ajungând la Rachmaninov şi Ravel – fiind apreciată în mod special pentru interpretarea celor două concerte de Brahms.
⦁ De-a lungul timpului, Oxana Corjos a avut prilejul de a colabora cu dirijori precum: Cristian Mandeal, Gian Luigi Zampieri, Jan Stulen, Jin Wang, Ilarion Ionescu-Galaţi, Misha Katz, Petre Sbârcea, Adrian Sunshine, Gheorghe Costin, Emil Simon, Ovidiu Balan, Corneliu Dumbrăveanu, Cem Mansur, Nicolae Moldoveanu etc.

Turneele în Elveţia, Republica Moldova, Spania, Macedonia şi Italia au adus pianistei o serie de succese, publicul şi critica de specialitate apreciind la superlativ prestaţiile sale artistice. 

PETRU PANE

Născut în anul 2004 într-o familie de muzicieni, Petru Pane începe de timpuriu studiul pianului ca elev extern la Liceul „George Enescu”, clasa profesoarei Ana-Maria Ciornei, ulterior începând studiul clarinetului. Actualmente este elev în calsa a X-a a Liceului de muzică “George Enescu”, la clasa de clarinet a prof. Ovidiu Căplescu.

A participat la cursurile de vară „Summer Academy Kronstadt”, Brașov 2017 și 2018 unde a lucrat cu clarinetiștii Emil Vișenescu și Horia Dumitrache (Elveția) și dirijorul Horia Andreescu.

A susţinut recitaluri la „Muzeul Enescu” din București, la Palatul Suțu, în cadrul stagiunii ACCUMM, la Sala “George Enescu” a Universităţii Naționale de Muzică din Bucureşti şi la Sala “Patria” din Brașov,. Este selecționat de Fundația “Remember Enescu” pentru a participa la Concertul de gală ce a avut loc în 2018 la Filarmonica “Ion Dumitrescu” din Râmnicu Vâlcea. Tot în 2018 îşi face debutul solistic cu orchestra cu Filarmonica “Mihail Jora” din Bacău, dirijată de Ovidiu Bălan. În 2019 este invitat în cadrul prestigiosului Festival „George Enescu” pentru a susţine două scurte recitaluri, imediat după aceea debutând ca solist cu orchestra la Ateneul Român, în cadrul stagiunii „Clasic e fantastic”.

Turneu Național 2021

Itinerar - O harpă de poveste - ediţia a II-a

1 iulie, ora 18

Sibiu, Esplanada Sălii Thalia (Festivalul româno-american) – aer liber

2 iulie, ora 19 

Deva, Sala Pro Arte a Colegiului National Decebal

3 iulie, ora 19

Arad, Palatul culturii 

4 iulie, ora 19

Bistriţa, Sinagoga

Program Muzical

Adriana Cîlţea – harpă
Oxana Corjos – pian
Petru Pane – clarinet

Bach/Grandjany – Andante (harpă solo)

John Parry – Allegro în re major (harpă solo)

Bela Kovacs – Hommage a Manuel de Falla (clarinet solo)

Frederic Mompou – Cancion y Danza (pian solo)

Claude Debussy – Feux d’artifice (pian solo)

Henriette Renie – Contemplation şi Feuillets d’album (harpă solo)

Bela Kovacs – After you, Mr. Gershwin (clarinet şi pian)

Mihail Glinka – Nocturne (harpă solo)

Franz Rosetti – Allegro în mi bemol major (harpă solo)

Luigi Bassi – Rigoletto Fantasia (harpă, clarinet şi pian)

Gabriel Faure – Pavane (clarinet şi harpă)

Bela Kovacs – Shalom Aleichem, Rov Feidman  (harpă, clarinet şi pian)

PARTENERI