OXANA CORJOS

PIAN

OXANA CORJOS

…În interpretarea ei (Brahms, Concertul pentru pian și orchestra) am admirat acea siguranță etalată prin felul în care, în mâinile ei, totul a devenit în același timp inteligibil și scânteietor în mii de culori, precum și felul în care ne dădea impresia că și cele mai grele pasaje sunt ușor de cântat…” (Szabadság, 08.10.2014 – Gabriela Kulcsár).

Oxana Corjos relevă prin fiecare apariție scenică un remarcabil talent muzical dublat de o tehnică pianistică desăvârșită. Crescând într-o familie de muzicieni, Oxana Corjos și-a însușit primele noțiuni muzicale din copilărie, studiind cu Ioana Minei și Ana Pitiș. A urmat apoi cursurile Universității Naționale de Muzică din București, unde a studiat cu maestrul Dan Grigore. A fost distinsă cu numeroase premii obținute la concursurile organizate la Roma (1991) și Barcelona (1986). În anul 1992, a fost distinsă cu Premiul „Cella Delavrancea” pentru activitate meritorie desfășurată în domeniul culturii. A apărut în numeroase emisiuni de radio și televiziune și a realizat înregistrări speciale pentru Radiodifuziunea Română cu lucrări de Bach, Mozart, Beethoven, Mussorgski, Debussy, R. Strauss, Prokofiev etc., unele dintre ele fiind preluate de Radiodifuziunea din Bruxelles.

Considerată una dintre cele mai importante prezențe pianistice ale generației sale, Oxana Corjos este printre puținii muzicieni români afirmați după 1990 cu o activitate concertistică de anvergură și un repertoriu impresionant – de la Bach și Mozart, ajungând la Rachmaninov și Ravel – fiind apreciată, în mod special, pentru interpretarea celor două concerte de Brahms.

În paralel cu activitatea concertistică, Oxana Corjos predă la Universitatea Națională de Muzică din București.

De-a lungul timpului, Oxana Corjos a avut prilejul de a colabora cu dirijori precum Cristian Mandeal, Gian Luigi Zampieri, Jan Stulen, Jin Wang, Ilarion Ionescu-Galați, Misha Katz, Petre Sbârcea, Adrian Sunshine, Gheorghe Costin, Emil Simon, Ovidiu Bălan, Corneliu Dumbrăveanu, Cem Mansur, Nicolae Moldoveanu etc.
Oxana Corjos a susținut concerte alături de Orchestra Filarmonicii „George Enescu”, Orchestra Națională Radio, Orchestra de Cameră Radio, precum și cu cele mai reprezentative orchestre filarmonice din țară. Turneele în Elveția, Republica Moldova, Spania, Macedonia și Italia au adus pianistei o serie de succese, publicul și critica de specialitate apreciind la superlativ prestațiile sale artistice, concertând în săli de prestigiu precum Tonhalle (Zürich), Auditorium Parco della Musica (Roma), Palau de la Música (Barcelona) ș.a.

În ultimii ani, Oxana Corjos a susținut concerte alături de Orchestra Română de Tineret și maestrul Cristian Mandeal, atât la Ateneul Român cât și la Academia „Santa Cecilia” din Roma. Totodată, a fost invitată să concerteze în deschiderea (2014) și închiderea (2016) Festivalului „Toamna Muzicală Clujeană”, precum și concertul de deschidere al Festivalului „Gustav Mahler” de la Toblach (Dobiacco), în iulie 2015. Concertează în cadrul Festivalului „Alto Adige” în iulie 2018, iar în toamna aceluiași an deschide „Seria Enescu” la ICR Londra, cu un recital de succes. În octombrie 2021, a fost invitată să susțină un recital la Ambasada României din Berlin, eveniment organizat de ICR Berlin.

⦁ Considerată una dintre cele mai importante prezenţe pianistice ale generaţiei sale, Oxana Corjos este printre puţinii muzicieni români afirmaţi după 1990 cu o activitate concertistică de anvergură şi un repertoriu impresionant – de la Bach şi Mozart şi ajungând la Rachmaninov şi Ravel – fiind apreciată în mod special pentru interpretarea celor două concerte de Brahms.

⦁ De-a lungul timpului, Oxana Corjos a avut prilejul de a colabora cu dirijori precum: Cristian Mandeal, Gian Luigi Zampieri, Jan Stulen, Jin Wang, Ilarion Ionescu-Galaţi, Misha Katz, Petre Sbârcea, Adrian Sunshine, Gheorghe Costin, Emil Simon, Ovidiu Balan, Corneliu Dumbrăveanu, Cem Mansur, Nicolae Moldoveanu etc.

⦁ În ţară, Oxana Corjos a susţinut concerte alături de cele mai reprezentative orchestre precum şi cu Orchestra Naţională Radio, Orchestra de Cameră Radio, Orchestra Filarmonicii George Enescu.

⦁ Turneele în Elveţia, Republica Moldova, Spania, Macedonia şi Italia au adus pianistei o serie de succese, publicul şi critica de specialitate apreciind la superlativ prestaţiile sale artistice. În ultimul an, Oxana Corjos a susţinut concerte alături de Orchestra Română de Tineret şi maestrul Cristian Mandeal atât în Bucureşti cât şi în sala Academiei Santa Cecilia din Roma, totodată fiind invitată să susţină deschiderea/închiderea Festivalului Toamna Muzicală Clujeană 2014/2016 cat si concertul de deschidere al Festivalului Gustav Mahler de la Toblach (Dobiacco), iulie 2015. În iulie 2018 concertează la Festivalul Alto Adige și in octombrie deschide “Seria Enescu” la Londra cu un recital de succes.

4.8/5
"… În interpretarea ei (Brahms, Concertul pentru pian și orchestra) am admirat acea siguranţă etalată prin felul în care, în mâinile ei, totul a devenit în acelaşi timp inteligibil și scânteietor în mii de culori, precum și felul în care ne dădea impresia că și cele mai grele pasaje sunt ușor de cântat…”
(Szabadság, 08.10.2014 – Gabriela Kulcsár)
4.8/5
''...Lucrarea pe care Richard Strauss a compus-o pe când avea 21 de ani, între 1885-86 a fost la origine un Scherzo în re minor pentru pian și orchestră, compoziția fiind dedicată lui Hans von Bülov care însa a refuzat să o interpreteze, socotind-o a fi imposibil de executat și excesiv de '' lisztiană '' [....]. Oxana Corjos a cântat-o de la început cu o velocitate impresionantă făcând ca sunetele să ''trepideze'' literalmente pentru ca apoi să le transforme în poetica unei stampe brahmsiene, limpede și învăluitoare... ''.
(Gothic Network 21.07.2013 – Lidia Bidoli)
4.8/5
''.. Burlesca pentru pian și orchestră de Richard Strauss este scrisă tehnic într-o manieră de bravură în care tânărul compozitor își etalează plin de mândrie cunoașterea într-o lucrare care însă debordează din punct de vedere retoric. Pianista Oxana Corjos domină cu o superbă măiestrie pasajele virtuoase și are o mare putere de configurație poetică în momentele melancolice''.
(KULTUR&LEBEN, Gustav Mahler Musikwochen – Toblach, 23.07.2015)