PETRU PANE

CLARINET

PETRU PANE

Născut în anul 2004 într-o familie de muzicieni, Petru Pane începe de timpuriu studiul pianului ca elev extern la Liceul „George Enescu”, la clasa profesoarei Ana-Maria Ciornei. Ulterior, interesul acestuia s-a îndreptat către clarinet, studiind acest instrument la clasa admirabilului profesor Ovidiu Căplescu. Actualmente este elev în clasa a XI-a la Liceul de muzică „George Enescu”.

Începând din 2016 participă la mai multe concursuri naționale și internaționale, câștigând Premiul de Excelență la Concursul de Interpretare Instrumentală „In memoriam Yehudi Menuhin”, Premii I la Concursul „In memoriam Dinu Lipatti”, Concursul Național „Victor Giuleanu” și Concursul Internațional „Ioan Goia” (Iași), Concursul Internațional Oradea, etc. A susținut recitaluri la „Muzeul Enescu” din București, la Palatul Suțu (în cadrul stagiunii ACCUMM), la Sala „George Enescu” a Universității Naționale de Muzică din București și la Sala „Patria” a Filarmonicii din Brașov. A participat la cursurile de vară „Summer Academy Kronstadt” (Brașov, 2017 și 2018), unde a lucrat cu clarinetiștii Emil Vișenescu și Horia Dumitrache (Elveția), precum și cu dirijorul Horia Andreescu. De asemenea, a luat parte la masterclass-uri susținute de Fabio Di Càsola (Zürich) octombrie 2021, Spyros Mourikis (Atena) și Tibor Reman (Berlin) februarie 2022.

La 14 ani își face debutul solistic cu orchestra Filarmonicii „Mihail Jora” din Bacău, dirijată de Ovidiu Bălan și în scurt timp este invitat în cadrul prestigiosului Festival „George Enescu” pentru a susține două scurte recitaluri, imediat după aceea debutând ca solist la Ateneul Român în cadrul stagiunii „Clasic e fantastic”. De asemenea, este selecționat în Orchestra Simfonietta, fiind cel mai tânăr suflător din istoricul orchestrei.

În decembrie 2020 câștigă Premiul I la prestigiosul concurs de la Sofia „Sava Dimitrov” International Clarinet Competition, jurizat de personalități de prim rang a scenei internaționale – Julian Bliss, Philippe Cuper etc. Anul 2020 îi aduce tânărului clarinetist și participarea la prima ediție a turneului național „O harpă de poveste”, alături de Maria Bâldea și Oxana Corjos, turneu reiterat și în anul următor.

Petru Pane este bursier UNIMIR 2021-2022.

În aprilie 2021, a susținut în calitate de solist un turneu național inedit în stagiunea filarmonicilor din Sibiu, Râmnicu Vâlcea și Târgu Mureș, sub bagheta dirijorilor Gheorghe Costin și Adrian Petrescu. Turneul a fost promovat de Institutul Polonez din București, având în centru prezentarea lucrării lui Witold Lutosławski, Preludii dansante pentru clarinet și orchestră. De asemenea, a fost invitat ca solist al unui concert simfonic la Filarmonica din Botoșani.
Recent, a devenit cel mai tânăr membru al Orchestrei Române de Tineret, cântând sub bagheta lui Cristian Mandeal în Festivalul „George Enescu” 2021 (Sala Palatului).

În octombrie 2021, a cântat alături de pianista Oxana Corjos într-un recital susținut la Ambasada României din Berlin, eveniment organizat de ICR Berlin.

Al doilea turneu național ca solist a avut loc în primăvara acestui an având in repertoriu Concertul pentru clarinet și orchestra de Aaron Copland. Concertele au avut loc în colaborare cu filarmonicile din Craiova, Ploiești, Bacău și Chișinău , cel din urma sub patronajul ICR Chișinău . 

Petru Pane este câștigătorul bursei SoNoRo în cadrul concursului „Moștenitorii României Muzicale” 2022.