PETRU PANE

CLARINET

PETRU PANE

Născut în anul 2004 într-o familie de muzicieni, Petru Pane începe de timpuriu studiul pianului ca elev extern la Liceul  ”George Enescu”, clasa profesoarei Ana-Maria Ciornei,  ulterior începând studiul clarinetului. Actualmente este elev în calsa a X-a a Liceului de muzică “George Enescu”, la clasa de clarinet a prof. Ovidiu Căplescu.

A participat la cursurile de vară ”Summer Academy Kronstadt”, Brașov 2017 și 2018 unde a lucrat cu clarinetiștii Emil Vișenescu și Horia Dumitrache (Elveția) și dirijorul Horia Andreescu.

A susţinut recitaluri la ”Muzeul Enescu” din București, la Palatul Suțu, în cadrul stagiunii ACCUMM, la Sala “George Enescu” a Universităţii Naționale de Muzică din Bucureşti şi la Sala “Patria” din Brașov,. Este selecționat de Fundația “Remember Enescu” pentru a participa la Concertul de gală ce a avut loc în 2018 la Filarmonica “Ion Dumitrescu” din Râmnicu Vâlcea. Tot în 2018 îşi face debutul solistic cu orchestra cu Filarmonica “Mihail Jora” din Bacău, dirijată de Ovidiu Bălan. În 2019 este invitat în cadrul prestigiosului Festival ”George Enescu” pentru a susţine două scurte recitaluri, imediat după aceea debutând ca solist cu orchestra la Ateneul Român, în cadrul stagiunii ”Clasic e fantastic”.

 Începând din 2016 participă la mai multe concursuri naționale şi internaţionale, câștigând: Premiul de excelență la Concursul de interpretare instrumentală ”In  memoriam Yehudi Menuhin”, Premiul II la Concursul naţional “Iosif Sava”, Premiul la Concursul ”In memoriam Dinu Lipatti”, Premiul I la Concursul național “Victor Giuleanu”, numeroase premii la Olimpiada de muzică, Premiul I la Concursul internațional “Ioan Goia”, Iaşi şi Premiul I la prestigiosul “Sava Dimitrov International Clarinet Competition” (Sofia, decembrie 2020). În 2019 este selecţionat în Orchestra Simfonietta, fiind cel mai tânăr suflător din istoricul orchestrei.

Anul 2020 îi aduce tânărului clarinetist participarea la prima ediţie a turneului naţional ”O harpă de poveste”, alături de Maria Bâldea şi Oxana Corjos, turneu pe care îl va continua în iulie 2021, împreună cu Adriana Cîlţea şi Oxana Corjos. În primăvara anului 2021, susţine un turneu naţional inedit în trei săli de concert din România în stagiunea orchestrelor filarmonice din Sibiu, Râmnicu Vâlcea, Târgu Mureş, sub bagheta lui Gheorghe Costin şi Adrian Petrescu, turneu susţinut de Institutul polonez din Bucureşti, având în centru prezentarea lucrării lui Witold Lutoslawski – Preludii dansante pentru clarinet şi orchestra.