Turneu Național 2020

O harpă de poveste

„O harpă de poveste” la Alba Iulia şi Sibiu, în aer liber, pe 27 iunie si 1 iulie

Proiectul O harpă de poveste aduce pe scenă povestea unui instrument original, construit în 1827, păstrat într-o stare excepțională, instrument care aparţine unei familii cu adânci rădăcini muzicale din România, familiei Iuşceanu-Corjos.

În 27 iunie, în Piaţa cetăţii din Alba Iulia şi 1 iulie, pe Esplanada Sălii Thalia din Sibiu vor avea loc primele două recitaluri din seria O harpă de poveste – open air, avându-i ca protagonişti pe Maria Bîldea – harpă, Petru Pane – clarinet, Oxana Corjos – pian. Programul va cuprinde lucrări diverse dedicate sau adaptate pentru această formula, de la Codex Caioni – Dansuri din Transilvania şi J.S. Bach, până la Dan Dediu, , Isaac Albeniz, Darius Milhaud şi Bela Bartok.

O harpă de poveste
Ajuns în România în urmă cu mult timp, instrumentul păstrează inscripţia primelor harpe construite de manufactura fraţilor Erard din Londra, furnizori la acel moment ai casei regale franceze şi ai casei imperiale ruse. Povestea spune că această harpă a rămas pe teritoriul actualei Românii luată de la un ofițer german aflat în retragere la finalul celui de-al doilea război mondial, la schimb pentru un sac de merinde, fiind coborâtă dintr-o căruță pe ulița unui sat din vestul Transilvaniei, în care se afla acesta în timpul retragerii armatei germane din 1944.
Turneu Național 2020
O harpă de poveste

Maria Bîldea

De-a lungul anilor, a susținut numeroase recitaluri solo și camerale la instituții prestigioase precum Palatul Suțu, Ateneul Român, Institutul Cultural Maghiar, Casa Radio, Palatul Tinerimea Română, Filarmonica de stat Sibiu, Sala Palatului, Universitatea Națională de Muzică București. Colaborări în vederea înregistrărilor cu Orchestra Națională Radio, Orchestra de cameră Radio, Orchestra Română de Tineret.

 Încă din liceu a început colaborări cu orchestrele din țară ca Filarmonica de Stat Sibiu, Filarmonica din Pitești, Filarmonica din Ploiești. Membră a Orchestrei Române de Tineret din 2011, a
susținut concerte pe cele mai mari scene ale lumii ca Elbphilarmonie, Berlin Philarmoniker, Brussel Philarmonic, Konzerthaus Berlin, și a participat în proiecte ca Expoziția Mondială de la
Milano(ediția 2015), Turneul american, Turneul Balcanic. În prezent este membră Credidam, membră a Orchestrei Române de Tineret, membră a Asociației Harpiștilor din România și
angajată a Operei Naționale din București.

PETRU PANE

⦁ Participă la concursuri naționale, câștigând mai multe premii: Premiul de excelență la concursul de interpretare instrumentală „In memoriam Yehudi Menuhin”, Premiul II la concursul national Iosif Sava, Premiul I la concursul „In memoriam Dinu Lipatti” .

⦁ Este selecționat de către Fundația “Remember Enescu” pentru a participa la concertul de gală ce a avut loc in luna mai la Filarmonica “Ion Dumitrescu”.
⦁ Este selectionat in Orchestra Simfonietta ca cel mai tanar suflator din istoricul orchestrei. 

⦁ In septembrie 2019 este invitat in cadrul prestigiosului festival „George Enescu” pentru a sustine doua scurte recitaluri iar in luna octombrie debuteaza ca solist la Ateneul Roman in cadrul stagiunii „Clasic e fantastic”.

OXANA CORJOS

Considerată una dintre cele mai importante prezenţe pianistice ale generaţiei sale, Oxana Corjos este printre puţinii muzicieni români afirmaţi după 1990 cu o activitate concertistică de anvergură şi un repertoriu impresionant – de la Bach şi Mozart şi ajungând la Rachmaninov şi Ravel – fiind apreciată în mod special pentru interpretarea celor două concerte de Brahms.
⦁ De-a lungul timpului, Oxana Corjos a avut prilejul de a colabora cu dirijori precum: Cristian Mandeal, Gian Luigi Zampieri, Jan Stulen, Jin Wang, Ilarion Ionescu-Galaţi, Misha Katz, Petre Sbârcea, Adrian Sunshine, Gheorghe Costin, Emil Simon, Ovidiu Balan, Corneliu Dumbrăveanu, Cem Mansur, Nicolae Moldoveanu etc.

Turneele în Elveţia, Republica Moldova, Spania, Macedonia şi Italia au adus pianistei o serie de succese, publicul şi critica de specialitate apreciind la superlativ prestaţiile sale artistice. 

Turneu Național 2020

Itinerar

27 iunie, ora 19

Alba Iulia, Piaţa cetăţii (în cadrul festivalului Sărbătoarea muzicii)

1 iulie, ora 19 

Sibiu, Esplanada Sălii Thalia (în cadrul Zilelor Muzicale Româno-Americane, ediția a XVII- a)

Program Muzical

Maria Bîldea – harpă
Petru Pane – clarinet
Oxana Corjos – pian

– J.S. Bach – Suita franceză nr. 1 (harpă solo)
– Bela Kovacs – Hommage a J.S. Bach (clarinet solo)
– Domenico Scarlatti – 3 Sonate (harpa solo)
– Franz Schubert – Serenada, Larghetto și Andante (clarinet/harpă)

– Georg Friedrich Häendel – Tema cu variațiuni (harpa solo) 
– Dan Dediu – Rondo a la Münchhausen (harpa/clarinet/pian)

– Louis-Claude Daquin – Le Coucou(harpa solo)
– Jeanne-Phillipe Rameau – L’Egyptienne, Le Rappel des Oiseaux (harpa solo)
– Darius Milhaud – Scaramouche (clarinet/pian)

– Bela Bartok – Dansuri românești/ arr. Dan Dediu (clarinet/pian/harpa)

PARTENERI